Terapeutul la nevoie se cunoaste

Stiti acea imagine in care psihologul sta pe un scaun si noteaza tot ce spune clientul intins pe canapea? Acea imagine reda exact ce se intampla in cabinetul unui psiholog… in filme. Si mai stiti ca oricine are prieteni care sa asculte si sa dea sfaturi? Bonus, se intampla totul la o sticla de vin sau bere, dupa preferinta, si iese si mai ieftin. Parca asa spunea Carrie in “Sex and the city”. Mie imi place la nebunie raspunsul Samanthei.

Un terapeut nu este nici un prieten, nici o persoana care nu interactioneaza cu clientii lui. Un terapeut este o persoana specializata si pregatita pentru a indruma, ajuta si consilia o persoana care se afla intr-un impas, are nevoie de clarificare si modalitatile care l-au ajutat pana atunci (asta include un ceai cu cel mai bun prieten), nu mai functioneaza.

Terapeutul poate stabili impreuna cu clientul un plan de interventie adecvat, explicat pe intelesul clientului, astfel incat acesta sa se simta sigur de metoda de interventie si sa fie o parte asumata a procesului terapeutic.

Scopul terapiei este de a-l face pe client sa isi infrunte fricile in ritmul lui si sa isi rezolve problemele in propriul stil, cu resursele de care dispune. Clientul nu este o persoana neajutorata, iar terapeutul nu este nici prietenul, nici salvatorul sau. Terapeutul este un consilier, un ghid care poate insoti persoana aflata in dificultate, prin tehnici si metode specifice, in drumul catre interior.

Abilitatea terapeutului de a explica simptomele si posibilele consecinte, de a urmari procesul cu atentie si a oferi feedback constant, de a ajusta metodele si a ramane deschis fata de schimbarea planului initial atunci cand situatia o cere, ajuta la construirea unei relatii de incredere care poate conduce la schimbare si progres. Este important sa te simti in siguranta cu consilierul/terapeutul tau, sa simti ca te poti exprima si iti poti face auzita vocea, iar ca acesta intampina emotiile si nevoile tale cu profesionalism si caldura. De asemenea, un terapeut va sti sa iti intampine progresul cu entuziasm, incredere si optimism, iar stagnarile vor fi abordade cu acceptare si intelegere, ca facand parte din proces,  cu rabdare si atentie la resursele personale ale clientului.

Este important ca si terapeutul sa fie constient de propriile limitari, sa discute deschis cu clientul despre acestea, pentru a putea lua impreuna cea mai buna decizie in privinta procesului terapeutic. Relatia terapeutica este o relatie in care ambele parti isi asuma responsabilitaea asupra evolutiei procesului.

Decizia de a merge la o sedinta de terapie necesita responsabilitate si claritate in stabilirea unor obiective. Odata constientizata problema si primele masuri fiind luate, clientul este pe drumul cel bun in a-si atinge scopul. A cere ajutor calificat atunci cand simti ca este necesar este un indicator al respectului si grijii fata de propria persoana.