Spatiul tau vital

Se intampla cateodata asa. Se intampla sa intre repede repede omul in cabinet, sa se aseze in fotoliu si sa incepa sa… turuie. Despre serviciu, prieteni, colegi, copii, proiecte, trafic, vreme, cumparaturi si pisica ce trebuie dusa la veterinar. Eu abia apuc sa ma asez si sa pun doua pahare cu apa (unul probabil va ramane plin pana la sfarsit) si abia prind o pauza intre doua respiratii sa zic “Stop. Stop cadru”.

Piua. Stai asa. Stai putin. Respira. Unde esti tu in toate astea? Care e locul tau? Care sunt nevoile tale? De prea multe ori mi se raspunde cu “Ce nevoi? La ce te referi?”.

Cand se doreste totul instant, cat mai rapid si usor, riscam sa ne deconectam de noi insine, de nevoile noastre primare, umane, ceea ce poate aduce blocaje emotionale si ne poate impiedica sa traim la adevaratul nostru potential.

In toata aceasta agitatie si dorinta de a bifa toate lucrurile de pe lista – zilnica, saptamanala, anuala, pierdem contactul, uitam ce ne defineste si ce ne bucura cu adevarat, care ne sunt nevoile de baza si cum ni le implinim. Ideal ar fi ca toate lucrurile acestea sa se intample de la sine, natural, sa curga firesc. Dar cum socoteala din targ nu se potriveste intotdeauna cu cea de acasa, se poata exersa si ceva autodisciplina in ceea ce priveste grija de sine.

Frumusetea acestor momente dedicate exclusiv propriei persoane consta in faptul ca nu necesita reguli, sabloane si au un scop comun, indiferent de natura lor: conexiunea cu tine. Fiecare isi poate gasi propria oaza de liniste in variate forme, in functie de preferintele si necesitatile reale. Acest moment de ancorare in clipa prezenta se poate petrece oriunde, atat timp cat genereaza senzatia de liniste, pace si te poti conecta real la nevoile, gandurile si dorintele tale.

Poate esti genul de persoana care prefera sa petreaca putin timp in natura. Fie ca te plimbi, fie ca stai in liniste langa o sursa de apa, fie ca practici un sport, atat timp cat simti ca acest lucru iti face bine si ca te linisteste, bucura-te de el.

Poate preferi sa cladesti un spatiu sau un moment de liniste pentru tine insuti petrecand timp in interior, acasa. Te poti folosi de arta – prin pictura, desen, modelaj, prin crearea unui loc, al unui colt aranjat dupa bunul plac in care sa stai linistit, sa iti observi starea, sa te intrebi ce nevoi reale ai, sa creezi acest dialog interior atat de vital si necesar cresterii si evolutiei personale. Indiferent de optiune, exerseaza constant acest loc al tau, un moment numai al tau, in care sa te regasesti, sa te observi cu empatie si caldura si sa iti oferi feedback-ul de care ai nevoie.

Ai un loc al tau indiferent unde mergi si in ce etapa a vietii tale te afli. Te invit sa il descoperi si sa te simti mereu “acasa” in tine.