Profita de zona ta de confort

Iesi din zona de confort! Dar de ce? Sari! Arunca-te, actioneaza! Spune cine?

Zona de confort ne ofera siguranta, este acea stare in care ne simtim calmi si in control, in care putem lua decizii bazandu-ne pe intuitia si experientele noastre. Zona de confort dicteaza modul in care interactionam cu ceilalti, deciziile pe care le luam si alegerile pe care le facem. Cu toate acestea, din ce in ce mai des ni se spune sa “iesim” din zona de confort, sa experimentam noi lucruri pentru a evolua pe diverse planuri.

Suntem totusi bombardati cu o definitie diferita a zonei de confort, ilustrata intr-o lumina oarecum negativa si asociata cu o stare de inertie sau lancezeala. Aceasta neliniste si urgenta de a iesi din zona de confort poate crea, de fapt, mai mult disconfort si chiar poate dauna, tocmai din cauza unei interpretari eronate. Sugestii precum “infrunta-ti fricile,” “intra in vorba cu necunoscuti,” “depaseste-ti limitele” pot cauza, din punctul meu de vedere, multa frustrare, neputinta, judecata fata de propria persoana si poate chiar o cadere, dupa elanul initial de “a face ceva provocator”.

Exista si aplicatii ce contin diverse provocari menite sa impulsioneze oamenii sa iasa din zona de confort. De exemplu, daca unei persoane ii este frica de paianjeni, este incurajata sa intre fortat in contact direct cu acestia. Care este limita intre a provoca o trauma si a “iesi” din zona de confort? Cat de bine isi cunoaste cel in cauza limitele si cine decide cand, cum si daca e cazul sa le depaseasca? Care e limita intre incercarea de a depasi limitele fizice de exemplu, si abuz aupra propriului corp?

Zona de confort este numita “de confort” dintr-un motiv: este acea stare in care fiinta umana se simte confortabil, in siguranta si poate lua orice decizie este necesara pentru a-si planifica viata asa cum doreste. Fiecare om isi cunoaste limitele si, atunci cand va fi necesar si oportun, si le va depasi pentru a evolua pe plan fizic, emotional, spiritual, mental. Aceste lucruri nu trebuie fortate, asa cum omida nu se forteaza sa devina fluture. Zona de confort genereaza caldura de care omul are nevoie si resursele necesare propriei sustineri. Este o zona de crestere in care te simti hranit, ingrijit, iubit si in siguranta. Nevoia de a incerca lucruri noi si de a invata este naturala, impulsul de autodepasire este sanatos atunci cand vine din interior, din propria fiinta si este un lucru asumat, hotarat.

Dar cand zona de confort este confundata cu acea stare de blocaj, aparut in urma unui eveniment traumatic de cele mai multe ori, in care cel afectat refuza sa mai faca si altceva inafara de a urma o rutina bine stabilita sau, din contra nu mai face nimic, preferand sa se pastreze intr-o stare de indiferenta, inertie si reticenta la nou? Trebuie aceasta zona depasita? Eu recomand sa ramai in ea. Stai acolo. Cunoaste-o, intelege-o, priveste-te cu caldura si empatie. Vindeca pas cu pas acest fals confort pana cand vei descoperi adevarata zona de crestere si nu iesi din ea. Treptat si cand impulsul e natural, adauga-i lucruri noi, largeste-o, decoreaz-o dupa propriul stil si bucura-te de ea! Simte-te mereu confortabil in spatiul tau, exact asa cum e el.

In momentul in care suntem in contact cu nevoile si dorintele noastre constientizam ca inainte de orice schimbare este necesar sa ne pregatim, iar zona de confort poate actiona ca o rampa de lansare. Fii atent la tine si la nevoile tale. Cunoaste-ti limitele si daca vrei, depaste-le atunci cand ti-e tie confortabil. Fii bland si ferm cu tine. Numai tu decizi cand, cum si de ce. Pune-ti aceste trei intrebari inainte de a imbratisa necunoscuti pe strada sau a mangaia serpi veninosi. Pana atunci, iti doresc sa profiti de zona ta de confort si sa cresti sanatos!