Niciodata “destul”

Exista undeva pe fundal si ruleaza non stop, repetitiv, obositor.  Poate a existat dintotdeauna, de cand te stii, sau poate a aparut la un moment dat, pe parcursul existentei tale, atat de demult incat nici nu mai stii sa ii punctezi  aparitia pe axa timpului. Uneori o indepartezi prin sport, calatorii, lectura , actiune, alteori prin fuga, mancare, curatenie obsesiva, dulciuri, si in cazuri mai grave, dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc, relatii toxice si promiscue. Estea acea voce micuta si sacaitoare care iti spune “Nu esti indeajuns de bun/a.”, “Nu meriti”, “Mai trebuie sa lucrezi la asta.”, “Inca un pic si va fi perfect” si variatiuni pe aceeasi tema.

Adevarul este ca esti suficient. Sau si mai simplu: ESTI, iar asta e suficient de merituos si valoros in sine. Desigur, cu o banda stricata pe fundal, e greu, daca nu chiar imposibil sa crezi asta si ideea poate chiar iti provoaca iritare.

In functie de experientele, ranile, provocarile si contextul fiecarei persoane, aceasta “voce” ataca pe diverse arii sau poate chiar in toate.

Poate fi vorba de sentimentul de competenta personala. Aici v-as invita sa definiti fiecare ce inseamna pentru voi competenta. Nimeni nu poate fi competent in toate domeniile si majoritatea avem idei inoculate despre competenta, ne ghidam dupa valorile altora, de cele mai multe ori promovate de figuri semnificative sau de lideri din contextul social prezent.. E greu sa fii competent intr-un domeniu care nu ti se potriveste si care ti-a fost impus. Si e imposibil sa fii competent in orice domeniu. Cheia este sa gasesti raspunsul tau, ideea ta despre competenta, despre inclinatiile si talentele  tale si apoi sa cauti mediul potrivit in care sa le aplici. Chiar si o apreciere buna despre competenta si valoarea proprie o sa isi piarda din intensitate daca e folosita intr-un mediu cu valori contradictorii sau pur si simplu diferite. Asa ca inainte sa te cataloghezi ca incompetent, te-as invita sa verifici daca ideea ta despre competenta corespunde propriilor tale valori si talente si daca ai gasit mediul prielnic in care acestea sa se poata manifesta.

Poate fi vorba de imaginea corporala: nu sunt destul de inalt, slab, frumos, sanatos etc. Cand suntem bombardati cu etaloane de frumusete si sanatate, e greu sa ne pastram bunul simt si busola interioara intacta. Cu atat mai mult cu cat simtul identitatii proprii a fost alterat de timpuriu de trairi traumatice, abuzuri si neglijenta. Insa gasirea acestei busole interioare si vindecarea ei este esentiala – numai asa putem sa identificam etalonul propriu de bunastare. Doar niste puncte de reper sanatoase si personalizate ne pot ghida cu adevarat catre starea optima de sanatate corporala. Corpul fiecaruia din noi e inteligent, are toate raspunsurile pregatite si e gata sa ajute. E nevoie doar de exercitiu in a-i intelege limbajul si un efort de incredere cand acesta pare de neinteles sau chiar distructiv. Personal, consider ca trupul ne este cel mai bun si de incredere prieten, doar el poate fi atat de spontan si de instinctiv in a da informatii in stare pura, cand mintea e preocupata sa le “cizeleze” sau sa le “filtreze”.

Sau poate ataca direct identitatea. Se poate manifesta printr-un sentiment nedefinit ca ceva e in neregula: genul, nationalitatea,  orientarea sexuala. Efectele ei sunt insiduoase, putin accesibile planului constient in viata de zi cu zi, insa cu efecte de autosabotare in activitati planuri de prosperitate si bunastare personala. Poate ca pentru a videca o astfel de rana e nevoie de ajutor specializat, dar mai inainte de toate e nevoie de multa, multa iubire de sine. Nu exista ceva mai vindecator decat o iubire de sine sanatoasa.

Nici relatiile nu scapa de aceasta voce. Lupta zadarnica de a fi mai bun pentru a fi iubit, de  a face mai mult, mai bine – nu duce intr-un final decat la un cerc vicios de modele de relationare de tip victima- agresor, din care nicio parte nu are de castigat. Cel mult, castigurile sunt instabile, inconstante, si obtinute cu un efort peste masura.

Nu exista cale de a inlatura aceasta voce. Lupta impotriva ei este zadarnica si are mereu efect de boomerang. Insa aceasta voce poate fi auzita si identificata corect. Aceasta voce poate fi vindecata cu blandete, incredere, rabdare si competenta. Mesajul ei poate fi valorificat inzecit. Momentul in care aceasta voce a inceput sa ruleze, detine cheia iubirii de sine si a videcarii. Drumul inapoi  pana acolo poate fi anevoios, dar merita tot efortul.