Metode

Psihoterapia experientiala a unificarii P.E.U. este o metoda holistica, ce abordeaza integrativ manifestarile somatice, psihologice si spirituale ale fiintei umane, prin integrarea, armonizarea si unificarea interna a acestora urmarindu-se afirmarea personalitatii unice si autentice, deblocarea resurselor personale (spontaneitate, empatie, autoacceptare) si adaptarea creativa. Toate acestea cu ajutorul analizei de simbol, metaforei, exercitiului provocator, improvizatiei si meditatiei creatoare cu suport artterapeutic prin pictura, modelaj şi expresiv – prin postura, ritm, miscare si dans.

Modelul holistic vizeaza unificarea a trei axe specifice vietii psihice:  Ego-Sine, inconstient-constient-transconstient si axa timpului, clarificarea si integrarea rolurilor identitare si constientizarea patternurilor transgenerationale cu scopul de resemnificare a scenariilor de viata si / sau gasirea unor scenarii alteranative. Obiectivul este eficientizarea comportamentelor, activarea resurselor personale, dezvoltarea si cresterea sanatoasa.

Metoda constelatiei este o metoda de terapie de grup sau individuala, de scurta durata, centrata pe solutii si poate fi aplicata in abordarea oricaror dificultati emotionale si psihologice. Acestea pot  include durere psihica, doliu, dependente, abuz de substante, dificultati de relationare, boli fizice, tulburari de alimentatie, somatizari si traume. Scopul unei constelatii este sa redea imaginea psihica interna a problematicii clientului, prin postura corporala, gesturi specifice si utilizarea spatiului fizic, aducand o intelegere obiectiva si mai multa claritate asupra unor teme aflate de multe ori intr-o zona inaccesibila constientizarii prin metodele clasice de terapie. Esentiala este experienta clientului, asa cum este ea perceputa de catre acesta.

Dezvoltata initial de Bert Hellinger, are la baza ideea ca patternurile de comportament pot fi transmise inconstient din generatie in generatie si pot afecta calitativ viata celui in cauza. Franz Ruppert  a dezvoltat metoda si a transformat-o in ceea ce se numeste  “constelatia intentiei” in care clientul isi exprima o intentie conectata cu o problematica emotionala si psihologica din viata curenta, cu scopul constientizarii si transformarii.

Metoda este folosita in terapia traumei, care ofera o oportunitate pentru explorarea personala a lumii psihologice inconstiente, prin integrarea amintirilor traumatice care stau la baza dificultatilor proprii de viata, permitand astfel schimbarea. Conform teoriei lui Franz Rupert, cheia procesului de reintegrare consta in sansa pe care o are “partea sanatoasa” de care dispune orice om, de a vedea si accepta “partea traumatizata”, unde se afla blocata multa energie vitala.