Depresia din umbra

“Sunt in depresie”, spune colega de birou turnanadu-si cu frenezie a doua ceasca de cafea. “Sunt deprimat”, spune tanarul cu haine largi ocupand ultimul scaun liber din metrou. “Sunt bine”, spune si adolescenta eleva la un liceu de renume, cu bratele pline de proiecte care “trebuie  sa fie gata”… ieri.

In fiecare zi intalnim din ce in ce mai des acest termen – depresie si il asociem cu un set bine definit de simptome. Ne imaginam o persoana foarte trista, cu umerii lasati, privirea pierduta, care nu mai are energia si dorinta de a interactiona cu ceilalti. Nu de putine ori, asociem depresia cu un pesimism dus la extrem, schitam portretul unei persoane care si-a pierdut vointa de a lupta, usor sarcastica si introvertita. De cele mai multe ori, depresia este tratata precum orice boala fizica, cu medicatie. Cateodata, sunt asociate si sedinte de psihoterapie in schema de tratament, iar alteori sunt persoane care apeleaza doar la psihoterapie. Cand este corect identificata si asociata cu un plan potrivit de interventie, sunt mari sanse ca depresia sa poata fi depasita.

Cu toate acestea, ce se intampla cand simptomele depresiei nu sunt vizibile? Cum ramane cu acei oameni “de succes,” ambitiosii, temerarii, cei care zambesc mereu si socializeaza si totusi fac gesturi ireversibile exact cand nu se asteapta nimeni? Contrar asteptarilor, o persoana deseori vazuta ca fiind ambitioasa sau “fericita” poate suferi de o forma mai putin cunoscuta a depresiei, si anume depresia inalt functionala.

Putem observa acest tip de depresie la persoanele aflate intr-o continua lupta cu ele insele, acei oameni care din exterior par sa aiba viata perfecta, care detin controlul total si solutii la toate problemele, acei oameni “perfecti“, “binecuvantati.” Cu toate acestea, putini s-ar gandi ca toate aceste succese, ambitii si realizari mascheaza o lupta interioara crunta, traume, nemultumiri, frustrari sau dorinte si nevoi neglijate. Uneori, persoanele “ambitioase” realizeaza ca se confrunta cu propriile limitari si incearca sa caute solutii pentru a-si imbunatati viata, insa de putine ori realizeaza ca suferă de depresie, continuandu-si viata in acelasi ritm alert, incercand constant sa se autodepaseasca, spunandu-si siesi ca se pot defini prin intermediul realizarilor, prietenilor, trofeelor, scopurilor atinse sau fiind convinse ca atunci cand cineva le intreaba ce fac, ele sunt cu adevarat “bine”.

Punand bunastarea pe seama realizarilor, incercand sa ignore senzatia aceea de neplacere sau tristete, inlocuiesc o stare de anxietate cu distractii de moment sau,  ignorand cu totul astfel de reactii ale organismului, considerandu-le normale, nu fac astfel decat sa le amplifice, sa cronicizeze situatia, ceea ce, in timp, duce la consecinte.

Sunt adolescenti si adulti care ajung sa se automutileze, sa evadeze din cotidian cu ajutorul bauturilor alcoolice, drogurilor sau al altor substante, oameni de succes care apeleaza la distractii precum jocuri de noroc sau sporturi extreme. Cat de des astfel de comportamente duc chiar la suprimarea propriei vieti, intr-un moment de confuzie, anxietate sau disperare? Si ce se intampla cu cei care nu ies in evidenta prin niciun comportament socant sau periculos, dar traiesc o viata aparent fericita si implinita, intr-un decor ascuns de umbra, cautari, anxietati, lipsa de sens si intrebari fara raspunsuri?

Poate ca citind aceste randuri te regasesti in unele descrieri sau chiar in toate. Nu toate comportamentele de succes ascund o depresie negata. Si totusi, daca fiind sincer cu tine insuti recunosti tendinta de a te autoafirma prin intermediul muncii, relatiilor, proiectelor, al telurilor inalte atinse cu munca asidua, fara timp de liniste, relaxare, tendinta de a neglija propriile nevoi si a–ti spune ca esti bine, atunci te incurajez cu caldura sa stai la o discutie mai lunga cu tine. Sa ai rabdare cu tine si sa te asculti cu atentie. Sa te documentezi, sa citesti, sa te informezi. Sa iti auzi vocea interioara si apoi sa ii raspunzi, cautand solutiile potrivite pentru tine. Ai la indemana o paleta larga de alegeri. Putin mai mut timp petrecut cu tine, o pauza, un concediu, un sport nou, o calatorie, o practica noua, o carte buna, …orice iti poate da un mic impuls sa fii mai aproape de tine. Orice iti face un pic mai bine, e binevenit.

Si oricand, daca simti nevoia, poti sa apelezi la un ajutor calificat. Sedintele de consiliere cu un psiholog te pot ajuta sa identifici acele probleme ascunse, nevoile tale reale si totodata sa gasesti solutiile necesare pentru rezolvarea acestora astfel incat sa te poti bucura cu adevarat de tine si de  viata pe care ti-o construiesti. Fii bine cu adevarat.