Cea mai importanta relatie

Este cea pe care o ai cu tine insuti/insati. Ce poate fi mai semnificativ si mai important decat relatia cu persoana cu care dormi, mananci, traiesti, faci planuri , gandesti, te misti, secunda de secunda, 24 de ore din 24 , 7 zile din 7? Felul in care iti traiesti aceasta relatie iti dicteaza direct si fara echivoc intreaga viata.

Este ea o relatie de iubire? De respect, incredere , cunoastere, grija si atentie? Este o relatie bazata pe o dragoste de sine sanatoasa?  Este o relatie de crestere si dezvoltare?

O relatie sanatoasa cu sine duce la implinire si satisfactie si da un sens propriei vieti. Mai mult decat atat, o relatie sanatoasa cu sine reprezinta o resursa de incredere in vremuri de restriste, in situatii de stres , criza si dureri emotionale/psihice/fizice.  In plus, felul in care ne tratam pe noi insine dicteaza felul in care ne conducem relatiile cu ceilalti sau cu diferite aspecte ale vietii noastre. Modul  in care ne tratam pe noi insine va fi intotdeauna oglindit de mediu si de celelalte persoane cu care intram in relatii. De aceea , a investi in noi insine si intr-o relatie de iubire cu sine, nu este niciun moft si nicio aroganta. Este absolut necesar si este cea mai buna investitie pe care o putem face , este fundatia pe care vom construi toate celelalte relatii , baza pe care vom cladi toate aspectele vietii noastre.

De unde incepem? Din punctul in care ne simtim confortabil si putem sa ne ascultam pe noi insine cu adevarat. Cere exercitiu, rabdare si timp, dar e un prim pas in a ne cunoaste pe noi si adevaratele noastre nevoi. Cand nu ne cunoastem cu adevarat nevoile, dorintele, asteptarile este foarte usor sa ne neglijam, sa ne abuzam si sa ajungem la o relatie plina de ura fata de propria persoana, care apoi se va reflecta in relatiile cu ceilalati intr-un fel sau altul, si care se va intoarce tot impotriva noastra, intr-un cerc vicios nesfarsit. Si cu totii avem exemple de relatii de dependenta,  relatii toxice sau abuzive. Multi poate ne miram ca  persoanele aflate in astfel de relatii continua blocate in ele, insa din relatia cu sine nu se poate iesi. Si atata timp cat relatia cu sine e nesanatoasa, ramai blocat in ea si asta se reflecta intr-o alta relatie nesanatoasa, in exterior.

Asa ca, daca face un minimum de sens pentru tine, ia-ti putin timp de introspectie. Investeste in tine, investeste timp de calitate, incredere, educatie, hrana fizica si emotionala, investeste in valorile si credintele tale, investeste in cursuri, carti si orice experiente te aduc mai aproape de tine. Conexiunea cu sine se poate pierde usor, dar vestea buna e ca poate fi refacuta de fiecare data cu blandete, rabdare si grija . Renunta la “trebuie” si imbratiseaza-l pe “fac tot ce pot”. Fii o prioriate pentru tine, ia-ti timp sa respiri, sa reflectezi, sa te imbratisezi. Ia-ti timp si orice altceva e nevoie sa te vindeci. Ia-ti timp sa te iubesti, il meriti. Fii generos/generoasa si bun/a cu tine, este prima ta datorie , orice alteceva vine ca bonus.

Imagineaza-ti doar cum ar fi sa te simti tot timpul inteles, iubit, ascultat, acceptat si incurajat. Cum ar fi sa mergi seara la culcare cu multumire si liniste in suflet, cu caldura unei imbratisari interioare. Sa te trezesti dimineata cu bucurie ca existi si ca ai sansa sa te bucuri de inca o zi petrecuta cu tine. Ca ai ocazia sa iti faci munca cu responsabiltate si usurinta, cu sentimentul de a fi util si bun in ceea ce faci. Sa te bucuri de relatii de incredere , veselie si bunavointa. Si imagineaza-ti ca ai acces la toate acestea, continuu, in mod neconditionat, pentru ca tu esti cel/cea care ti le ofera. Fa acest exercitiu si apoi decide cat si ce esti dispus/a sa investesti in relatia cu tine. Alegere inteleapta si inspirata iti doresc!