Vreau, dar nu pot!

In principal, cei care ajung in cabinet sau la workshopurile mele, vor o schimbare. Indiferent ca e vorba de relatii, locul de munca, starea de sanatate sau viata per ansamblu, cu totii ne dorim la un moment dat o schimbare mai buna in viata noastra. Ne dorim sa crestem, sa ne fie mai bine, sa ne bucuram un pic mai mult de viata. Ne dorim sa fim pur si simplu mai bine pe drumul nostru.

Si vorbim atunci despre cauze, motivatie, dorinte, metode si obiective. Si mai vorbim despre ceva. Vorbim despre rezistenta la schimbare.

Orice fiinta isi doreste sa se simta in siguranta. Si oamenii au invatat cel mai bine sa asocieze siguranta cu lucrurile si situatiile cunoscute. Asa ca nu e de mirarare, nici nefiresc ca desi motivatia sa fie foarte mare, primele lucruri care or sa iasa in prim plan cand pornim pe drumul schimbarii este rezistenta.

Vom rezista si ne vom frustra si vom spune ca planul nu e bun, ca metoda nu functioneaza , ca nu e momentul , contextul etc etc. De multe ori poate ca vom renunta si vom reveni si alteori ne vom intalni atat de mult cu rezistentele noastre, pana vom invata sa le intelegem, sa le acceptam si sa le integram in procesul nostru de dezvoltare.

Asa ca va invit, inainte de a renunta la un plan , la un proces de terapie, de dezvoltare personala sau orice ati decis ca va e de folos pentru cresterea voastra, sa va aruncati o privire serioasa si cat se poate de obiectiva. Este situatia? Persoana? Contextul? Sau este propria rezistenta ?

Ca sa putem accepta si vindeca, avem intai nevoie sa vedem, sa cunoastem si sa recunoastem.

Cum putem sa vedem in primul rand propria rezistenta? Privindu-ne cu toata obiectivitatea de care suntem in stare la un moment dat. Observandu-ne convingerile despre noi insine , despre lume si despre ceilalti. Deseori rezistenta ia forma acestor convingeri. De cate ori nu spunem despre noi insine: eu nu pot, nu sunt asa, nu stiu  sau  “eu sunt prea…”. Si aici puneti ce vreti voi. Sunt prea tanar, prea bogat, prea ocupat, prea lenes,  oricum…prea “cumva” pentru a face ceva in directia dorita. Nici convingerile noastre despre lume nu scapa in a fi folosite drept scuza: “Asa ceva nu se face”, “Nu e corect”, “E prea scump/departe/greu.”, “Nu se potriveste convingerilor mele de viata” – pai ma intreb eu, oare nu tocmai asta doreai sa schimbi?

Sau ceilalti. “Nu imi da voie mama.”, “Tata ar fi dezamagit.”, “Sotul meu nu ar fi de acord”, “Ce ar crede copiii mei despre mine?”, “Nu s-au aliniat planetele”, “Dumnezeu nu e de acord cu asta.” Si variatiuni pe aceeasi tema sunt infinite.

La toate astea se adauga, teama, negarea, presupunerile de tot felul si infinite tactici de amanare. Uneori ar putea sa ia identificarea lor mai mult decat ar lua procesul schimbarii in sine. Insa atata timp cat propriile rezistente raman undeva in umbra, mergem cu frana de mana pusa. Si ajungem sa dam vina pe univers pentru neputinta noastra de a schimba ceva. Sau in cel mai fericit caz, ajungem sa vedem. Asta ar fi primul pas.

Urmeaza apoi sa cunoastem, ca sa putem intelege. De unde vin rezistentele? Unde le-am invatat? Unde le-am aplicat? Cat de des le folosim si cum beneficiem de pe urma lor? Cu cat ne apropiem mai sincer si gasim raspunsurile necosmetizate, cu atat mai usor ne este sa trecem la pasul urmator: recunoasterea rezistentelor.

Adica sa le dam locul cuvenit in procesul nostru. Sa intelegem cum si de ce ne-au protejat, cat de mult timp ne-au fost de trebuinta si cum am avut de castigat de pe urma lor. Sa le acceptam rostul si timpul si sa fim pregatiti sa facem pace si sa le dam drumul. Doar asa putem face linistie in interiorul nostru si ne putem netezi drumul in procesul pe care l-am planuit.

Nimic din ce e in noi nu este acolo fara un sens. Nici macar piedicile si rezistentele pe care ni le punem. Asa ca sa invatam doar sa ne cunoastem si sa ne iubim cu tot sufletul nostru. Si sa avem cat mai multa luciditate si si putere de asumare a propriei responsabilitati. Un proces cat mai lin va doresc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s