Banii vorbesc…despre emotiile noastre

Iata un exercitiu simplu: care este primul lucru care iti vine in minte atunci cand auzi cuvantul “bani” ? Am putea stabili o intreaga diagnoza pornind de la acest simplu exercitiu. Care a fost primul raspuns? Anxietate, frustrare, bucurie, furie, neputinta, lipsa, confort? Banii au intotdeuana o semnificatie mult mai adanca pentru fiecare decat cee ace sunt de fapt: un mijloc de schimb. Nimeni nu isi doreste bani in sine, fiecare isi doreste experientele pe care le poate obtine in urma lor, sau dimpotriva, experientele de care se poate elibera .

Pentru multi dintre noi, banii insemna  securitate.  Pentru altii inseamna putere, pentru unii chiar iubire si nu in ultimul rand, pentru multi inseamna libertate. Daca as avea bani as avea acces la servicii medicale de calitate, daca as avea bani i-as putea face pe altii sa ma asculte, as putea sa le cumpar celor mici cadouri sa vada cat ii iubesc, as fi liber/a sa calatoresc etc etc. Si cu toate ca majoritatea experientelor pe care vrem sa le obtinem in schimbul banilor sunt pozitive, de foarte multe ori conceptiile despre bani adanc inradacinate in noi au in mare parte o conotatie negativa.

“Banii sunt murdari.”, “Mai bine sarac dar cinstit”, “E greu sa faci bani.”, “Totul e scump.”, “Costa prea mult.”, “Si-a vandut sufletul pe bani.”  – si multe alte asemenea. Ce ma surprinde de fiecare data, este ca, desi banii sunt o energie care ne asigura cele mai vitale schimburi cum ar fi hrana, acces la servicii de sanatate, relaxare, dezvoltare si crestere, rareori am auzit sa se faca afirmatii pozitive despre bani, chiar si in contexte favorabile. Cand banii aduc experiente pozitive, devin un subiect tabu. Cand vine vorba sa cuantificam in bani serviciile pe care le facem cu drag , devenim stanjeniti. Ne purtam cu manusi, o luam pe ocolite.

Si atunci ma intreb, ce fel de relatie avem fiecare dintre noi cu banii pe care ii castigam? Dar cu banii in general? Ce fel de experiente rezulta din aceasta relatie in viata noastra de zi cu zi ?

La o privire mai atenta, vom observa ca banii sunt un subiect atat de tabu, ca aproape nici nu avem propriile noastre pareri despre ei. Majoritatea parerilor sunt mostenite sau au aparut ca rezultat al experientelor noastre de viata, si mai ales al copilariei noastre.

Am crescut intr-o atmosfera in care a face economie era un stil de viata? Erau banii o sursa de stres si de conflict? De rasfat? De substitut al iubirii? De distractie? De libertate sau de limitari? Si cat din experienta de atunci o readucem in viata noastra de azi? Cat o ducem la polul opus, ajungand la excese care mai mult ne ranesc?

Este important sa identificam propriile credinte si limitari create in legatura cu banii. Este un subiect sensibil si s-ar putea sa atinga pentru fiecare, mai multe corzi decat am crede. Poate fi foarte dificil emotional sa jonglam intr-un labirint in care sunt aduse la suprafata emotii vechi generate din situatii ca: “daca ar fi avut bani, parintii mei ar fi stat mai mult cu mine”, “m-as fi imbracat mai la moda in adolescenta si mi-as fi facut mai multi prieteni”, “mi-as fi trait mai mult tineretea, m-as fi distrat mai mult”, “as fi mai linistit la batranete.”

Dar merita efortul. Numai cunoscand, putem alege sa schimbam. Si e mai usor sa schimbam o convingere cand identificam emotia care sta la baza ei, o acceptam si o vindecam. Oamenii se confrunta cu multe provocari pe parcursul vindecarii si dezvoltarii lor personale. Multe din aceste dificultati sunt legate de aspecte financiare si totusi se vorbeste prea putin despre asta. Dar la fel ca orice alt aspect, are in spate cauze si consecinte. Si este un aspect care trebuie vazut, acceptat si integrat. Pentru prosperitate in toate planurile.

1 thought on “Banii vorbesc…despre emotiile noastre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s