Sunt furios, deci exist!

Cand vine vorba despre furie, oamenii care imi pasesc pargul cabinetului, se impart in mare parte, in doua categorii: cei care au probleme in a-si controla  furia si cei care au probleme in a o exprima.

Pentru nici unii din ei nu este usor si totusi, fiecare categorie pare sa isi doreasca ceea ce celalata parte are. Cei care “tin in ei” si-ar dori ca din cand in cand sa mai poata da cu pumnul in perete, iar cei care “explodeaza ” prea des si-ar dori sa aiba capacitatea de a se abtine. In ambele cazuri se lasa cu rani emotionale greu de reparat. Efectele, desi  par sa fie diferite duc in acelasi punct: o dinamica de victima-agresor fara sfarsit.

Cei care rabufnesc, ranesc verbal sau chiar fizic, provoaca suferinta celor din jur, si ca un efect de boomerang , sentimentul de vinovatie loveste inapoi, ranind chiar persoana in cauza. In cazul celor care aleg sa pastreze totul inauntru, se ranesc intai pe ei insisi, iar apoi, cand pragul imploziei e iminent, ranirea celorlalti sub forma agresivitatii pasive este inevitabila .

Furia este insa o reactie naturala. Ea apare cand nevoile firesti ne sunt frustrate, cand ne sunt amenintate siguranta, valorile sau insasi existenta. Este o emotie sanatoasa si totusi felul in care ne pozitionam fata de ea face diferenta. Ea poate actiona ca un factor motivator, ca o forta care ne pune in miscare, sau poate actiona ca un factor destructiv. Alegerea este a noastra.

Exista modele de educatie si chiar culturi care promoveaza ideea de a controla furia, a o masca, a o bloca inauntru. In prima faza, singurul beneficiu al acestui model este faptul ca cei din jur nu sunt imediat raniti. Cel putin aparent. Pe termen lung insa nu mai este valabil. O oala sub presiune rabufneste mai devreme sau mai tarziu, cu efecte devastatoare atat pentru persoana in cauza cat si pemtru cei afectati.

Celalalt model se refera la a descarca furia , preferabil intr-un mod sanatos, prin sport, activitati creative sau tehnici speciale. Desi aparent este varianta mai sanatoasa si mai de preferat, totusi furia nu este, din punctul meu de vedere, ceva ce poate fi descarcat. Tehnicile enumerate mai sus pot ajuta, dar ce ajuta de fapt? Nu e ca si cum am avea in noi o cantitate determinate de furie care poate fi descarcata printr-un numar fix de exercitii de yoga sau prin numarul de kilometri alergati. Cu cat descarcam mai mult, cu atat vom avea mai multa furie de descarcat, mai mult sport de facut, mai multe tablouri de pictat. Si de multe ori, asta poate duce intr-adevar la persoane de succes si chiar celebritate. Dar asta nu inseamna ca suntem mai putin furiosi. Suntem doar niste furiosi celebri, ca sa zic asa. Si de cele mai multe ori , tristi.

Ce e de facut ? Cel mai bun lucru de facut este eliberarea de furie. Poate parea acelasi lucru cu descarcarea, insa nu este. Atunci cand ne privim furia in fata, cand nu mai vrem sa dam cu pumnul si nici sa o luam la goana, ci doar sa stam acolo, privind, intelegand, acceptand si ascultandu-i mesajul, miracolul se petrece. Furia se topeste ca prin minune. In locul ei ramane ceva pretios pentru fiecare din noi. Ramane un mesaj valoros despre noi insine, despre nevoile noastre, despre felul in care functionam si ne simtim in lume. Raman informatii despe cele mai sensibile dureri ale noastre, cele mai profunde temeri si frici, despre punctul nostru maxim de vulnerabilitate unde putem sa ne intalnim umanitatea. Fata in fata cu umanitatea noastra si a altora, e greu sa mai ridicam vocea sau pumnul, e greu sa ne mai intoxicam cu sentimente care ne otravesc. Nimeni nu se naste furios, nimeni nu devine furios de la sine. Cand invatam sa ne imbratisam furia, gasim in noi resurse inepuizabile, blocate in momentul in care ne-am negat sau ne-au fost negate emotii de baza ca placere, durere, teama, curiozitate, iubire. Scuturati-le de furie si bucurati-va de ele.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s