Sa (nu) gandim pozitiv!

Un simplu search pe Google cu “gandire pozitiva” primim o lista infinita cu carti de autoeducare,  seminarii, cursuri, traineri de dezvoltare personala care sa ne invete sa gandim pozitiv si sa vedem lumea in culori mai vesele.

Cu toate ca optimismul are beneficiile lui si doza optima nu poate fi decat de ajutor  in atingerea scopurilor pesonale, exista studii care demonstreaza ca mai degraba optimismul este rezultatul  unei stari de bine si de sanatate, decat ca optimismul ar duce la imbunatatirea calitatii vietii. Pare sa faca sens intr-un fel, cand suntem sanatosi , inconjurati de persoane pozitive, intamplari vesele si planuri indeplinite, tindem sa fim pozitivi si sa vedem lumea in nuate luminoase.  Cand insa contextul nu ne este tocmai favorabil, o doza de optimism ne poate ajuta sa proiectam viitorul cu speranta si sa facem un plan pentru depasirea situatiei, dar este putin probabil ca o gandire optimista sa schimbe cu adevarat contextul prezent potrivnic.

Ba mai mult, dusa la extrem, gandirea pozitiva ne poate face sa nu mai vedem realitatea cu claritatea necesara, sa ne izolam intr-o lume iluzorie si ne poate face sa negam insasi situatia care odata acceptata si observata cu atentie, ne poate oferi insasi solutia pentru a depasi momentul.

Nu inseamna ca o atitudine general pozitiva nu isi are rolul sau si nu e de preferat in viata de zi cu zi per ansamblu, insa totul trecut prin filtrul propriu si dozat in functie de nevoile, personalitatea si strategiile fiecaruia. Spre exemplu, exista studii care demonstreaza ca nivelul de energie al persoanelor cu stima de sine inalta a crescut in urma repetarii unor afirmatii pozitive, in schimb pentru cei cu stima de sine scazuta a avut exact efect invers: le-a amintit tot ceea ce simteau ca nu sunt- frumosi, destepti, puternici etc. Un simplu “ Eu pot!” rostit cu incredere aparent , poate intari fix gandul opus: “Eu nu pot, de asta am nevoie sa fac afirmatiile astea.”

In functie de strategiile de adaptare ale fiecaruia, gandirea pozitiva poate avea un efect benefic, sau dimpotriva. O usoara doza de pesimism, poate face o persoana sa fie mai alerta, mai atenta, sa prevada o buna parte din posibilele riscuri, sa isi faca un plan mai consistent si cu mai multe versiuni. De asemenea, este mai pregatita sa faca fata esecului, pentru ca a intrevazut aceasta posibilitate. Din nou:  dozajul este cheia.

Concluzia? Gandirea pozitiva nu functioneaza pentru toata lumea. Solutia? Veche de cand lumea: cunoaste-te pe tine insuti. Afla cine esti, ce fel de strategii ti se potrivesc, la ce esti sensibil si la ce stimuli raspunzi. Vei sti astfel daca e cazul sa iti rostesti in oglinda cat de minunat esti inaintea unui interviu, sau mai degraba sa recitesti punctele forte din CV-ul tau. De asemenea, poti sa scapi de o privire incruntata data viitoare cand vei avea tendinta sa spui cuiva: “Gandeste pozitiv!” sau “O sa fie bine!” .

Daca poti sa vezi ce functioneaza pentru celalalt, poti alege cuvintele potrivite ceea ce va duce in mod firesc la imbunatatirea relatiilor cu ceilalti. Ceea ce inseamna beneficii de ambele parti si un tonus general mai bun care va evolua intr-o atitudine optimista. In astfel de conditii cu siguranta putem vedea viata in nuante mai luminoase, pentru ca ele vor corespunde realitatii. Si realitatea, vazuta si acceptata asa cum e , ne intareste sentimentul de putere persoanala  si incredere in viata . Spre deosebire de ceva inventat cu optimism pentru a evita neplacerea si care ne poate dezamagi, pe ceva real (oricat de dureros se poate dovedi intr-un moment dat ) ne putem baza si ne putem gasi forta de a merge mai departe.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s